SRC deyimi sürücü kelimesinden gelir. Karayolu Taşıma Kanunu ve ilgili yönetmeliklerinde ise “Karayolunda motorlu bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiyi ifade eder” şeklindedir. Temel SRC belgeleri dört çeşittir, bunlardan;
- SRC 1 belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı,
- SRC 2 belgesi: Yurtiçi yolcu taşımacılığı,
- SRC 3 belgesi: Uluslararası eşya/yük taşımacılığı,
- SRC 4 belgesi: Yurtiçi eşya/yük taşımacılığı,
faaliyetlerinde aranır.
SRC5 Belgesi, eski adıyla ADR Belgesi ise Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre tehlikeli madde taşımacılığı yapacak sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. SRC5 Belgesi için 19 saatlik SRC5 eğitiminin tamamlanıp Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından açılan sınavda başarılı olunması gerekir. SRC5 eğitimlerine katılabilmek için SRC3 veya SRC4 belgelerinden birine sahiplik şartı aranır. Sınav geçme notu 60′tır. Alınacak bu Temel Eğitime ek olarak, Tank, Sınıf 1 Patlayıcı Maddeler, Sınıf 7 Radyoaktif Maddeler taşımacılığı yapan sürücüler bu eğitimleri de almalıdırlar.
Denizyoluyla tehlikeli madde taşımacılığıyla iştigal eden işletmelerin tüm ilgili personelinin deniz yolunda taşınan tehlikeli yüklerin riskleri, emniyet önlemleri, emniyetli çalışma, acil durum önlemleri, güvenlik ve benzer konularda alması gereken eğitimdir. Tehlikeli yüklerin yüklenmesi, boşaltılması ve elleçlenmesi faaliyetlerinde görev alan kişilerin görev ve sorumluluklarıyla ilgili konulara ilişkin düzenlenen eğitimdir. Tehlikeli yüklerin işletme sahasında uygun nitelikli, eğitimli, iş güvenliği tedbirlerini almış personel tarafından emniyetli ve kurallara uygun şekilde taşınmasını, elleçlenmesini, ayrıştırılmasını, istif edilmesini, geçici şekilde bekletilmesini ve denetlenmesini sağlar. Konusunda profesyonel ekibimizle birlikte eğitim ihtiyaçlarınız için hizmetinizdeyiz.
Demiryoluyla tehlikeli madde taşımacılığıyla iştigal eden işletmelerin tüm ilgili personelinin demiryolunda taşınan tehlikeli maddelerin riskleri, emniyet önlemleri, emniyetli çalışma, acil durum önlemleri, güvenlik ve benzer konularda alması gereken eğitimdir. Mevzuat uyarınca tehlikeli maddelerin demiryoluyla taşınmasında yer alan ve RID Bölüm 1.4’te belirtilen; gönderen, taşıyan, alıcı, yükleyen, paketleyen, dolduran, tank konteyner/portatif tank sahibi veya işletmecisi, sarnıç vagon sahibi veya kullanıcıları, demiryolu altyapı işletmecisi, boşaltan gibi tarafların istihdam ettiği çalışanlar; görev ve sorumluluklarına göre tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin eğitim almalıdırlar.
Tüm eğitim programları için kurumsal talepler doğrultusunda bireysel katılım imkanı sunuyoruz.